2009-02-15

Bron: Elektrozine: Batibouw 2009

Op Batibouw is het nieuw gamma deurposten van Duotecno te zien. Deze hebben een vereenvoudigde installatie en een verbeterde geluidskwaliteit en het neusje van de zalm is een deurpost met biometrische beveiliging.

Het nieuwe gamma bestaat uit 3 types: een basisdeurpost, een deurpost met codeklavier en een deurpost met biometrische beveiliging.
Alle drie de types beschikken over een 'pinhole' camera met een haarscherp beeld en maken gebruik van een gedigitaliseerd 2-draadssysteem voor de overdracht van het geluid. De fronten bestaan uit geborsteld aluminium waardoor er geen corrosie optreedt. Speciale versies of kleuren kunnen op aanvraag bij Duotecno op maat worden gemaakt.

Biometrische deurposten

De deurposten zonder en met codeklavier waren al te vinden in het vorige gamma, het derde type, de deurposten met de biometrische beveiliging, is een volledig nieuw product. Bij dit type wordt een vingerafdruk gelezen om een deur, poort of hekken te openen.

Een vingerafdruk bestaat uit een patroon van papillairlijnen die eigenlijk verhoogde huidlijsten zijn die zich op de huid bevinden. Deze papillairlijnen zijn voor iedereen uniek en veranderen ook niet bij het ouder worden. De equal-error-rate (De graad van afgekeurde scans bij een correcte vinger) is laag waardoor vingerafdrukherkenning een nauwkeurige methode is. Deze kenmerken samen met de lage kosten in vergelijking met andere biometrische systemen maken deze uitermate geschikt om voor woningen te gebruiken.

Een Atmel thermaelectric sensor maakt een beeld van de vinger met een hoge resolutie van 500dpi/256 grijswaarden. Deze thermische methode gebruikt het temperatuurverschil tussen de lucht en de huid om zo een duidelijk beeld te vormen van de afdruk. De voordelen van deze methode zijn, dat dit ook werkt bij beschadigingen aan de vinger, droge huid en extreme omstandigheden zoals hoge temperaturen, hoge vochtigheid, olie, stof of zand.

Zelfreinigende sensor
Je vinger wordt over de sensor gesleept, dit heeft als bijkomend voordeel dat de sensor zelfreinigend is. Scanners die deze zelfreinigende functie niet bezitten kunnen last krijgen van interferentie van de afdruk die achtergelaten is door een vorige vinger. En hierdoor kan de vorige vinger eenvoudig gekopieerd worden omdat deze afdruk nog te zien is op het toestel.

De biometrische deurpost werkt stand-alone en alle vingers worden in de scanner zelf bewaard wat als direct voordeel heeft dat de veiligheid niet afhangt van een externe pc met een database. Er kunnen tot 1000 vingers in de scanner bewaard worden waarbij elke persoon tot 10 vingers kan laten registreren. Het is namelijk handig dat als een persoon een vinger beschadigd door een schaafwond of andere gebeurtenis , de andere hand ook kan gebruikt worden om toegang te krijgen.

Nooit meer een sleutel nodig
De scanner stuurt bij het herkennen van je vinger een gecodeerd signaal naar de domotica dat een deur of poort open mag. Het proberen overbruggen van dit signaal zal steevast altijd resulteren in een alarmsignaal dankzij de uitgebreide beveiligingsmethodes.

Je kan zelf op elk moment een persoon toevoegen en vingers aanleren aan het systeem. Er is ook een mogelijkheid om alle gebeurtenissen op te slaan in een logboek zodat later kan getraceerd worden wie wanneer toegang gekregen heeft. Het systeem kan zo ingesteld worden dat een poetsvrouw enkel tijdens bepaalde uren toegang heeft. Deze flexibele manier van werken zorgt ervoor dat je de volledige controle hebt over jouw domein of gebouw en nooit meer een sleutel nodig hebt.

Outdoor unit videophone with biometrics