2007-02-22

"Dit kan ik niet meer missen''
Domotica brengt opperste comfort in huis

Met één druk op de knop verandert Alexander de sfeer in huis. Gedimd licht en zachte muziek op een rustige avond. Fuifnummers en spots als er gefeest wordt. Een druk op het aanraakscherm volstaat. ,,Dit wil ik voor geen geld meer missen'', zegt de bewoner


Een verbouwde hoeve in een Oost-Vlaamse gemeente. Alexander heeft hart en ziel in het project gelegd. Het pand verenigt op een unieke manier de uitstraling van toen met het comfort van vandaag. De gekaleide bakstenen muren en het schrijnwerk in warm afrormosiahout verwijzen naar de natuur en naar de geschiedenis van het pand. Een zwevend houten volume is de geslaagde verbinding tussen twee oude vleugels. Achteraan vormt een hedendaagse constructie in glas en hout een geslaagde verbinding tussen het huis en de mooie parktuin met zwembad.

Centraal scherm

Comfort was een belangrijke eis van Alexander. Niet alleen door de keuze van mooie materialen en kwalitatieve architectuur. De kers op de taart is het vernuftige domoticasysteem. Domotica is een breed begrip. Algemeen gaat het om een systeem waarmee verschillende functies in huis centraal worden bediend: verlichting, beveiliging, rolluiken en gordijnen, verwarming en koeling. Zelfs de integratie van audio en video is mogelijk. Zo is het in de woning van Alexander. Hij ging in zee met studiebureau Alfa Projects uit Destelbergen. Samen kozen ze voor een uitgebreid en gebruiksvriendelijk systeem van de Brugse firma Duotecno. De cruciale functie is de alles-uit-knop, waarmee in de hele woning of een deel ervan alle functies worden uitgeschakeld. Maar het systeem is veel subtieler. Het pronkstuk bevindt zich op het werkblad van het kookeiland. Een scherm met de afmetingen van een ruim computerscherm dient tegelijk als bedieningspaneel van het domoticasysteem, als computerscherm voor mail en internet en als televisie. Je kunt via dit scherm ook visueel door de woning lopen. Een foto van de ruimte in kwestie komt op het scherm en door bepaalde punten aan te raken kun je in die ruimte bijvoorbeeld het licht aandoen. Op discrete plaatsen elders in de woning zitten kleine touchscreens in de muren. Een gelijkaardig schermpje kan ook worden opgeroepen op de afstandsbediening van het televisietoestel. Bepaalde functies laten zich zelfs via de gsm bedienen. Alexander kan vanop afstand zien wie aanbelt en, desgewenst, de deur openen.

Sferen creëren

De essentie van het systeem is dat je sferen kunt creëren. Verlichting, verwarming en audio zijn zo geprogrammeerd dat ze de ruimte doen baden in een bepaalde sfeer. Cocoon , Eten , Slapen , Party , Ochtend ... telkens staat het voor een specifieke voorgeprogrammeerde combinatie van licht, muziek, verwarming. Met een druk op de knop wissel je van mood . Maar het gaat nog verder. Via de schermen kan het automatische luik van het zwembad worden bediend, de toegangspoort worden geopend en kun je skippen tussen radio- en televisiestations of een keuze maken uit de muziekcollectie. Op de slaapverdieping en in toiletten zijn bewegingsmelders geïnstalleerd die registreren wanneer, afhankelijk van de dag- of nachtinstelling, verlichting nodig is. Een nachtelijk toiletbezoek gebeurt met gedimd licht. Overdag floept het licht op volle sterkte aan. Op die manier werkt het systeem ook energiebesparend.

Bij de keuze van het systeem liet Alexander zich in de eerste plaats leiden door de gebruiksvriendelijke software. Het vergt veel programmeerwerk voor het systeem zich in zijn volledigheid laat benutten. Alexander: ,,Dat je af en toe moet bijsturen is onvermijdelijk. Belangrijk voor mij was dat ik dat zelf kan doen. Andere domoticasystemen verplichten je om er telkens een (dure) programmeur bij te halen. Domotica heeft schitterende mogelijkheden, maar het systeem moet wel haarfijn op de gebruikers zijn afgestemd.'' Het comfort bevalt Alexander. ,,Eigenlijk gaat alles vanzelf in dit huis'', besluit Alexander. ,,Het is verbazend hoe snel je daaraan went. Je wordt er lui van. Maar het is zo onwaarschijnlijk handig dat ik het niet zou kunnen missen. Sommige mensen vragen mij of ik dit wel nodig heb. Wat is nodig?, zeg ik dan. Domotica is duur, maar als je de budgetten hebt én je kiest een systeem dat je levensstijl ondersteunt, dan is het een ongekende luxe.''

Alleen bij drastische verbouwing

Achter de aanraakschermen en schakelaars van een domoticasysteem gaat een vernuftig stukje techniek schuil. Het zenuwcentrum is de technische ruimte. Naast de reguliere elektriciteitskast bevindt zich het intelligente hart van de woning: een kast die eruitziet als een uit de kluiten gewassen zekeringenkast, vanwaaruit het systeem wordt bestuurd. Vanuit de kast vertrekt een uitgebreid kabelnetwerk, dat uitmondt in de aansluitingen voor toestellen, aanraakschermen, bewegingsmelders en schakelaars. Een uitgebreid domoticasysteem is moeilijk te integreren in een bestaande woning. Alleen wanneer zeer drastisch wordt verbouwd is de toepassing realistisch.