2007-09-26

1
Bron: Elektrozine 28 september 2007

Nieuw gebouw voor lichtfabrikant Modular

Deze week heeft Modular Lighting Instruments zijn nieuw bedrijfsgebouw officieel voorgesteld aan de pers. Het nieuwe hoofdkwartier van de verlichtingsspecialist is een ontwerp van Coussée & Goris Architecten.

Het nieuwe gebouw heeft een architecturaal sterke uitstraling, ondanks het feit dat het om een bedrijfsgebouw gaat. Een lichttoren of 'Lightbox' steekt uit boven het horizontale gebouw en is opgebouwd uit een lichtdoorlatende huid van polycarbonaatplaten. Achter deze wand bevinden zich maar liefst 4000 hoogvermogenled's die tal van lichteffecten en kleurmengingen mogelijk maken. In het torenvolume zijn de showroom en de Modular Light Club, een loungebar op maat van het wisselende productaanbod, geïntegreerd.

In het 1100 vierkante meter grote lichtoppervlak van de Lightbox is bovendien een videoscherm geïntegreerd dat parallel loopt met de snelweg. De Philips Videowall bestaat uit 60 televisieschermen van 80 x 80cm die samen één groot videoscherm van 40 m² vormen. Dit najaar worden exclusieve videoprojecties van internationale videokunstenaars op het videoscherm en lichtoppervlak getoond. Het videokunstproject kreeg de naam modulART.

Noodzaak
De bouw van een nieuw bedrijfspand was noodzakelijk. Sinds 2004 groeide het personeelsbestand van 90 medewerkers naar 115, en ook de omzet nam exponentieel toe met een groei van 60% in twee jaar.

Twee jaar geleden werd het licht op groen gezet om een nieuwe en ruimere locatie te zoeken. Het oog viel op een terrein van 2,2 hectare in het Industriepark Nieuwe Abele in Rumbeke-Roeselare, niet ver van het oorspronkelijke hoofdkantoor, gelegen naast de autosnelweg E403 Brugge-Kortrijk. De profilering van Roeselare als lichtstad en de historische verbondenheid van Modular maakten deze keuze vrij evident.


De bestaande vestigingen die zich op drie locaties bevonden konden nu onder één dak worden samengebracht. De ligging naast de autosnelweg biedt enorme communicatiemogelijkheden. Een troef die Coussée & Goris Architecten optimaal uitspeelden door in het ontwerp twee opvallende accenten aan te brengen: een hoge led-lichttoren en de videowall die beiden als lichtbaken de aandacht trekken langs de autosnelweg.

Drie zones
Het bedrijfsgebouw werd opgevat als drie gedeelten: een publiek gedeelte met administratie en onthaal, een zone voor de productie en verwerking, en het magazijn. Op het gelijkvloers van de publieke zone bevinden zich het grote inkomplateau en de ruime inkomhal, met daaraan gekoppeld de gelijkvloerse administratieve afdelingen. Deze worden ontsloten via een lange passage die als een ruggegraat de verschillende departementen bedient. Er vloeit natuurlijk licht binnen via de patio. Vanuit het administratieve gedeelte is er de interne aansluiting naar de productiezone en het magazijn.

In het administratieve gedeelte pasten de architecten het idee van samenwerken toe. De verschillende departementen werden visueel met elkaar verbonden, dankzij het samenspel van grote glaspartijen, patio's en terrassen. De passage geeft tevens toegang tot de directielokalen met grote vergaderzaal die beide een spectaculair zicht hebben op het voorbijrazende autoverkeer van de snelweg.


Intelligente verlichting
Architecturale verlichting speelt een grote rol in het gebouw. In de kantoren zorgt een lineaire lichtarchitectuur voor een aangename werksfeer. De verlichting in de gangen bestaat uit een continue lichtlijn die gecombineerd wordt met accentverlichting in clusters. Door de juiste plaatsing van de lampen maar ook door gebruik te maken van de juiste lichtkleuren en -sterktes wordt gezorgd voor een relaxte sfeer. De inval van natuurlijk licht is belangrijk doorheen het hele gebouw. Wanneer er te weinig licht is, treedt er een intelligent lichtsturingssysteem in werking.

Showroom en opleidingscentrum
De showroom heeft met zijn hoogte van 12 meter en vloeroppervlak van 600m² veel weg van een beurshal. Via een regelrechte ontdekkingstocht kan men de armaturen en lichtconcepten ervaren. Rotorgroup uit Roeselare stond in voor de vormgeving, die een combinatie is van Mad Max meets Star Wars. Het is de bedoeling om de twee jaar de showroom in het nieuw te zetten.

Het gebouw telt ook een eigen opleidingscentrum voor installateurs, lighting designers, architecten, interieurarchitecten en studiebureau's.De ruimte is uitgerust met een domotica-installatie van DuoTecno - die we ook aantreffen in de showroom - en wordt gekenmerkt door flexibele wandpanelen waarop de armaturen zijn bevestigd.

Een derde opvallende ruimte is de 'Light Club', een ontwerp van architect Marnix Verstraeten die eerder al het buitenverlichtingstoestel Filter voor Modular vormgaf. Deze multifunctionele ruimte is ideaal voor tal van evenementen en staat ook open voor externe organisaties.

4 can. variateur 500W phase d'avant-garde (feedback)